вівторок, 4 березня 2014 р.

ФІЛОСОФСЬКИЙ ПОГЛЯД ОКСАНИ ЗАБУЖКО НА ТВОРЧУ СПАДЩИНУ Т.Г. ШЕВЧЕНКА



Міжвузівські студентські наукової читання
«З погляду вічності», присвячені 200-річчю
від дня народження Тараса Шевченка

Анотація. Доповідь присвячено літературознавчому погляду письменниці та публіциста О. Забужко на творчість Т.Г. Шевченка. Оксана Стефанівна Забужко у своїй творчості приділяє багато уваги усвідомленню української ідентичності, її твори мають міжнародне визнання та велику кількість не лише вітчизняних, а й закордонних читачів.
Питання, що стосуються Кобзаревої творчості, а також створених ним образів України, безпосередньо базуються на огляді україномовного видання Авторки «Шевченків міф України». Письменниця досить змістовно, з авторським розумінням, поставилася до проблеми Шевченкового усвідомлення української самобутності. В її дослідницькому дискурсі, який складається з 4 частин, досить цікаво розглянуто всі аспекти та моменти життя і творчості письменника, котрі несуть в собі більш глибокий підтекст та потребували детальнішого огляду. «Шевченків міф України» О. Забужко має за мету показати головну заслугу Кобзаря перед українським народом, а саме - створення ним національно-консолідуючого авторського міфу.
Ключові слова: національна ідентичність, самодостатність, авторський міф, соціально-політичний контекст, культ Шевченка, українська нація, дискурс, ідеологія. 
Тези доповіді.
  1. Забужко Оксана - поетеса, письменниця та публіцист, є україномовним автором численних культурологічних видань, чиї твори відомі навіть за кордоном.
  2. «Шевченків міф України» як характерний приклад синкретичного інтелектуалізму, що вирізняється з-поміж інших гуманітарних досліджень індивідуальністю думки та особливістю поглядів.
  3. Шевченко як інтелігент, що найраніше усвідомив історичну, політичну та культурну самодостатність українського народу.
  4. Випродукований Шевченком міф мав не лише вузькокультурний, і не сам лише соціально-політичний контекст, він мав і контекст «українізації».
  5. Розкриття Оксаною Забужко у несподіваному плані «архетипів» Шевченка та його поглядів як фундатора української нації, ідеології української соборності.
  6. Шевченків міф – один з головних набутків України загальноцивілізаційного значення, адже тема Шевченка є однією з вічних і важливих тем.
Рябушей Юлія, студентка 2 курсу
Севастопольський національний університет ядерної енергії та промисловості, Інститут
екологічної та інформаційної безпеки, управління інформаційною безпекою

Науковий керівник: Малікова О.В., старший викладач кафедри гуманітарних дисциплін СНУЯЕтаП.

Немає коментарів:

Дописати коментар