вівторок, 4 березня 2014 р.

МАРИНІСТИКА В ПОЕЗІЇ ТА ПРОЗІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА


Міжвузівські студентські наукової читання
«З погляду вічності», присвячені 200-річчю
від дня народження Тараса Шевченка

Взагалі, тема моря широко присутня в «Кобзарі», одна із найпоширеніших в літературній творчості Тараса Шевченка. І не зважати на неї може лише той, хто спеціально цього бачити не хоче. Тема боротьби козацтва за Чорне море, віковий шлях українців до моря вперше і найбільше в українській літературі оспівані саме Тарасом Шевченком.
Шевченко першим в українській художній літературі, в українській поезії відкрив народу і світу сторінки морської історії України, героїчної боротьби козацького флоту України на морі та оспівав звитяжні морські подвиги запорожців, здійснені в ім’я України, в ім’я рідного народу. 
Чорне море, або просто море у Шевченка завжди є морем рідним, українським, нашим морем і ставиться він до нього як до невід’ємної частини України. Море у Шевченка то лагідне синє, то клекотить і кипить, то піднімає хвилі наче гори, в’ється зміюкою і казиться але воно завжди відчуває правду і справедливість і допомагає козацьким ескадрам карати ворогів.
Для Шевченка, як сина волелюбного козацького краю, душа якого з дитинства повставала проти рабства, найогиднішим у світі було рабство, національна образа і повсякденне приниження людської гідності і він картає тих «гречкосіїв і свинопасів», хто дає себе в пута взяти, не стидиться в неволі кайдани волочити та в ярмі конати. Шевченко своєю творчістю «викликав з мороку минулого тіні забутих і оббріханих предків», які ідуть у морі «слави шукати» заради свободи і волі рідної землі. З шумом морського прибою він збагнув їх дух, коли благав собі «коли доброї жаль, Боже, то дай злої долі. Аби не гнилою колодою валятися».
Своїм поетичним словом він навічно прославив славні ратні подвиги і самопожертву, здійснені українцями на морі у час, коли сама згадка про морське минуле нашого народу і саму Січ переслідувалися і перебували під суворою забороною. Героїчна доба козацького флоту України, звитяжні морські походи і морські десанти козацького флоту на морських просторах займають особливе місце у творчості Шевченка та тісно пов’язується з народною творчістю.
Своїм поетичним словом Кобзар не лише картає відступників рідного народу. Як морська хвиля ламає скалу, своїм огненним словом він збиває окови національної зневіри і байдужості, відтворює систему національних моральних і духовних вартісних цінностей захисників Вітчизни, які спроможні привести до перемоги над ворогом понад усі перешкоди. Стихія моря у нього перетворюється у стихію творчості. Перебуваючи у експедиції, Шевченко бачив її подвійний характер.
Морську тему його поезії продовжила проза. Першою з таких слід визначити повість «Прогулка с удовольствием и не без морали», первісну назву якій Шевченко дав «Матрос».
Повісті Шевченка значно збагачують його поетичні твори новими мотивами та життєвим матеріалом, значно розширюють горизонт його творчої діяльності. В повістях Шевченко не користується езеповською мовою а говорить відверто і сміливо висловлює думки ворожості самодержавства українському народу. За своєю антиколоніальною і антивоєнною спрямованістю «Матрос» Тараса Шевченка стоїть поряд з його знаменитою поемою «Кавказ» і це була чи не головна причина у відмові поету в її публікації. Творчість Тараса Шевченка першою відкрила і проспівала звитяжну морську славу українського народу, її героїчні і трагічні сторінки.
Слово Шевченка повертає в лексику українців морську тематику, закликає народ до єдності і гідності, до боротьби за море, в яких Поет бачить головну і непоборну силу нації, тому він був і сьогодні виступає духовним будівничим нашої держави, духовно гартує і формує національну свідомість збройних захисників нашої Вітчизни. Честь, мужність, лицарська відвага, совість, братолюбіє, шанування святинь і мови батьків, історична пам'ять, відданість традиціям старших поколінь і відчуття свого «морського» народу.
Його життя і творчість є вічним прикладом служіння своєму народові а його творча спадщина і духовна місія були і мають для всіх українців безстрокове майбутнє. 

Олександр Красюк, курсант ІІ курсу
Академії військово-морських сил
імені П.С.Нахімова

Науковий керівник: Андріянова О.Я., доцент кафедри гуманітарних наук АВМС ім.П.С.Нахімова, кандидат філологічних наук.

Немає коментарів:

Дописати коментар